Forside » A Sign Makers Blog » Monteringsanvisning for vindusfolie-våt metoden

Monteringsanvisning for vindusfolie-våt metoden

 • Vinduer og andre glassflater må alltid dekkes av solbeskyttelsesfolie eller speilfolie i sin helhet. En delvis montering kan fører til termiske spenninger i glasset som kan føre til at glasset knuses.
 • Frostet folie, dekorative folier og transparente folier kan også brukes til å bare dekke deler av en glassoverflate.
 • Ved skrå takvinduer, thermo-, trippel- eller sikkerhetsglass, ved fargete eller gassfylte vinduer må det kun brukes sølv folie til utendørs bruk.
 • Sikkerhetsfolier og folier mot innbrudd burde alltid monteres på innsiden for å hindre ulovlig fjerning fra utsiden.
 • Montering av folier utendørs burde ikke foretas ved temperaturer under 5° C.
Step 1: For selvstendig hjemmemontering trenger du:
 • Skrape
 • Såpevann
 • Cutter-kniv – Du slipper skjæring rundt vinduet hvis du skjærer opp etter mål først
 • Glassrens
 • Sprayflaske (tom flaske som skal fylles med såpevann, 3-4 dråper Zalo på 1 l vann
 • Kjøkkenpapir eller en ren klut som ikke loer
Step 2:Skjære opp vindusfolien (etter mål):

Spesielt når du har lite eller ingen erfaring med montering av vindusfolie så anbefales det å bestille oppskjæring av folien etter dine ønskete mål. 
Slik gjør du det:
Først måler du glassflaten som skal dekkes med folie nøyaktig på millimeteren. Hvis du vil dekke et vinduet helt, uten noe som helst sprekker mellom folien og vinduspakning, så skal du IKKE trekke fra slingringsmålet på 2-5 mm som ofte snakkes om. Slingringsmålet kan gjøre monteringen litt lettere, men det er fullt mulig å montere vindusfolier fra pakning til pakning. Slik unngår du sprekker som ikke er dekket av folie, og som kan ødelegge effekten av solbeskyttelsesfolier. 

For lettere montering trekker du fra 2 mm i bredden og i høyden når du måler. På denne måten vil det oppstå en sprekk på 1 mm mellom folien og vinduspakningen (gummi, silikon) som ikke er dekket med folie. Denne fremgangsmåten vil lette montering siden det vil bli enklere å justere folien på vinduet.

Step 3: Gjør vinduet klart

Rens vindusruten grundig med vanlig glassrens. Påse at ingen rester eller spor er igjen. 

Fjern alle partikler som har satt seg fast (fargerester o. l.), dette gjøres med glasskraperen. Det må ikke være igjen noe som helst rester på vindusruten. 

Step 4: Monter vindusfolien

Fyll såpevann på en sprayflaske. Spray så blandingen først på folien og så på den rene og tørre vindusruten.

Plasser folien midt på vindusruten. Hvis folien ikke lar seg flytte på en lett måte så er det for lite monteringsvæske på vinduet. Bruk mer spray! 
Spray også på baksiden av folien, slik at arbeidet med rakelen blir lettere.

Nå presser du monteringsvæsken jevnt ut fra midten til venstre og høyre mot pakningen til væsken er helt borte under folien.

Når trykker du forsiktig på kantene og på baksiden av folien med en myk klut. Eventuelt kan du presse på kantene igjen med rakelen. 

La folien tørke i 2 dager uten å ta i den. Vent noen uker før første rengjøring av folien og aldri bruk harde gjenstander (børster eller kniv) til rengjøring. Vindusfolier kan renses med vanlig glassrens.

Her du kan se noen bilder av vindusdekor .

Lykke til !